هزینه راه اندازی رستوران در سال 1403
هزینههای راهاندازی یک رستوران یا مجموعه غذایی بسته به نوع فعالیت، حجم کار و سطح رستورانی که قصد راهاندازی آن را دارید، متفاوت است. با این حال، اگر بخواهیم حداقل هزینههای لازم را برای این منظور تخمین بزنیم، میتوان موارد زیر را در نظر گرفت.
- هزینه راه اندازی کترینگ و فست فود کوچک در حدود 800 میلیون تومان تا یک میلیارد تومان برآورد می شود.
- هزینه لازم برای راه اندازی یک اغذیه و فست فود به طور میانگین 1 میلیارد و 500 میلیون تومان تخمین زده می شود.
- حداقل هزینه راه اندازی رستوران و یا کافی شاپ نیز بین 1 میلیارد و 500 میلیون تومان الی 2 میلیارد تومان در نظر گرفته می شود.
دقت داشته باشید که هزینه های گفته شده مربوط به سال 1403 بوده و به صورت حداقلی است و بدون در نظر گرفتن هزینه های مربوط به اجاره مغازه و تجهیز دکور آن است.
چک لیست راه اندازی رستوران
- تعیین بودجه
- تعیین جامعه هدف و نوع رستوران
- اجاره مکان
- شروع فرآیند اخذ مجوزها
- طراحی منو
- خرید تجهیزات
- طراحی دکوراسیون و چیدمان رستوران
- استخدام کارکنان
- تبلیغات
- برگزاری مراسم افتتاحیه
رعایت ترتیب مراحل گفته شده در عکس بالا بیشتر از چیزی که فکرش را بکنید دارای اهمیت است! برای مثال یدون نهایی کردن آیتم های درون منو، امکان تعیین تجهزیات و تعداد نیروهای مورد نیاز خود را نخواهید داشت؛ همچنین در صورت انتخاب یک لوکیشن اشتباه که استانداردهای لازم برای دریافت مجوزهای مورد نیاز را نداشته باشد، ضررهای جبران ناپذیری را برای شما به ارمغان خواهد آورد. در پادکست زیر در 10 دقیقه می توانید مراحل کلی راه اندازی یک فروشگاه غذایی مانند رستوران یا فست فود را شنیده و از نسبت طلایی حقوق کارکنان به فروش مجموعه آگاه شوید!
مرحله اول – تعیین بودجه
همه ما میدانیم که اولین گام برای شروع هر کسب و کاری وجود تخصص و بودجه کافی برای آن است. طبیعتا میزان بودجه شما تعیین کننده کمیت و تا بخشی کیفیت کسب و کار شما خواهد بود در نتیجه می بایست یک برنامه دقیق و حساب شده برای هزینه کرد خود داشته باشید. در ادامه هزینه های اصلی برای راه اندازی یک رستوران را خدمتتان معرفی می کنیم. در نظر داشته باشید که این موارد بسته به نوع رستوران و خدماتی که قصد دارید در آن ارائه دهید متفاوت خواهد بود!
1. هزینه خرید یا اجاره مکان رستوران
خرید یا اجاره مکان رستوران از به عنوان یکی از اصلی ترین و سنگین ترین هزینه های راهاندازی یک رستوران است که باید پرداخت شود. هزینه خرید یا اجاره رستوران به عواملی مانند متراژ رستوران، سال ساخت، نوع معماری و منطقهی قرار گرفته در آن بستگی دارد. اگر رستوران به بازسازی نیاز داشته باشد، هزینههای آن نیز افزایش مییابد. بنابراین، برای خرید و یا اجاره مکان رستوران با دقت عمل کنید تا بعدها دچار مشکل نشوید.
2. خرید تجهیزات رستوران
خرید تجهیزات مناسب برای پخت و پز غذا و مدیریت رستوران یکی از حساس ترین مراحل پیش روی شماست. چرا که در صورت عدم داشتن تجربه کافی و یا مشاوره غلط احتمالا دچار ضررهای جبران ناپذیری خواهید شد.
به عبارت دیگر تامین تجهیزات مناسب، کارایی و اثربخشی عملکرد آشپزخانه شما را تضمین می کند. اگرچه ممکن است نیاز به خرید تجهیزات تخصصی داشته باشید، اما انواع خاصی از تجهیزات وجود دارد که هر رستورانی به آنها نیاز دارد، مانند یخچال، اجاق گاز، فر، سرخ کن، گریل و میز کار.
هنگام تجهیز آشپزخانه، سه گزینه برای مالکان رستوران های جدید وجود دارد:
- خرید تجهیزات نو: تجهیزات نو به طور کلی قابل اعتماد بوده و دارای گارانتی هستند که در صورت بروز هرگونه مشکل یا نقص، آن را پوشش میدهد. همچنین با خرید این وسایل به نوعی پول خود را سرمایه گذاری کردید و می توانید هر زمان که قصد داشتید با فروش این وسایل،بخش اعظمی از هزینه پرداخت شده را بازیابی کنید. با این حال، خرید تجهیزات نو میتواند پرهزینه باشد، به خصوص برای کسبوکارهای نوپا که بودجه محدودی دارند.
- خرید تجهیزات دست دوم: تجهیزات دست دوم می تواند در عین حال که عملکرد لازم را برای آشپزخانه شما فراهم می کند، مقرون به صرفه باشد. بسیاری از لوازم آشپزخانه با قیمت های بسیار پایین تری قابل یافت هستند و این امر برای کارآفرینانی که به دنبال صرفه جویی در هزینه های اولیه هستند، گزینه جذابی به نظر می رسد. البته در نظر داشته باشید که تهیه تجهیزات دست دوم مناسب نیازمند تجربه و دقت بالایی است!
- اجاره تجهیزات: با اجاره تجهیزات، می توانید از هزینه های سنگین پیش پرداخت برای خرید تجهیزات نو اجتناب کنید. در هنگام اجاره، شما طی یک قرارداد اجاره مشخص، هزینه ماهانه پرداخت می کنید و در پایان می توانید قرارداد خود را تمدید کنید. اجاره این امکان را به شما می دهد تا با پیشرفت فناوری یا تغییر نیازهای کسب و کارتان، تجهیزات خود را ارتقا دهید. البته این موضوع به طور معمول پیشنهاد نمی شود مگر در مواقع خاص! برای مثال در صورتی که قصد برگزاری یک مراسم افتتاحیه بزرگ را دارید که به ظروف بیش از نیاز عادی پیش بینی شده خود نیاز خواهید داشت می توانید با اجاره روزانه یا هفتگی ظروف اضافی، هزینه های خود را مدیریت کنید.
در نظر داشته باشید که تجهیزات مورد نیاز شما تنها به لوازم آشپزخانه محدود نخواهد شد و دکور و نرم افزار حسابداری رستوران مناسب نیز شامل این تجهیزات خواهد بود!
نرم افزار رستوران مناسب یکی از ملزومات ضروری شما برای مدیریت بخش های مختلف رستورانتان، از جمله سفارشگیری و پرداخت، موجودی، کارکنان، و بازاریابی است. در واقع پلتفرم مدیریت رستوران یک شاه راه ارتباطی بین بخش های مختلف رستوران شما و مشتریان خواهد بود و به شما کمک خواهد کرد تا با بررسی گزارشات مالی ارائه شده، مدیریت انبار و فروش و… مدیریت بهتری بر مجموعه خود داشته و از ضررهای مالی بزرگی جلوگیری کنید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر و مقایسه بهترین نرم افزار های مدیریت رستوران می توانید از لینک زیر استفاده کنید.
3. هزینه استخدام پرسنل
نیروی کار ماهر برای خدمترسانی به مشتری اهمیت زیادی دارد. هر چه نیروی کار شما ماهرتر باشد و فعالیت حرفهای داشته باشد، مشتریان بیشتری جذب رستوران خواهند شد. البته استخدام نیروی کار حرفهای هزینه بیشتری را نیز در پی دارد. بنابراین، هنگام استخدام نیروهای کار هزینه پرداختی به کارکنان را مشخص کنید.
4. هزینه خرید مواد اولیه
برای سرو غذای باکیفیت و تبدیل رستوران به یک برند شناخته شده باید از بهترین و باکیفیتترین محصولات اولیه جهت پخت و پز استفاده کنید. محصولات غذایی را به صورت روزانه و یا هفتگی خرید نمایید.
5. هزینه بازاریابی و تبلیغات برای راهاندازی رستوران
در زمان راهاندازی رستوران باید برای جذب مشتری تبلیغ کنید. البته تبلیغات منحصر به این زمان نمیشود و شما باید تبلیغات خود را گسترش دهید. هزینه تبلیغات با توجه به میزان کیفیت و حرفهای بودن آن متفاوت است.
6. هزینه مربوط به بیمه
همچنین بیمه رستوران و کارکنان آن اهمیت فوقالعادهای دارد. مقدار هزینهای که برای بیمه میپردازید از خسارتهای مالی آینده جلوگیری خواهد کرد.
7. تهیه مجوز برای تاسیس رستوران
درست مانند تمام کشورهای جهان، تهیه مجوز و اعتبارنامه برای تاسیس رستوران در ایران با هزینههایی همراه است. بدون دریافت مجوز، رستوران قادر به فعالیت قانونی نخواهد بود. از جمله مجوزهای لازم برای رستوران میتوان به مجوز اتحادیه صنفی رستوران و کافه، مجوز مرکز بهداشت، مجوز اداره اماکن، مجوز سازمان محیط زیست، مجوزهای تامین آب، گاز، برق، فاضلاب و مجوز ثبت نشان تجاری اشاره کرد.
توجه داشته باشید که برای دریافت مجوزهای لازم نیاز به پرداخت هزینه های غیرمستقیم مختلفی نظیر آزمایشات بهداشت، وجود دارد اما هزینه دریافت پروانه کسب رستوران در سال 1403 شامل دو هزینه پرداخت حق عضویت به مبلغ 2 میلیون تومان و هزینه صدور پروانه به مبلغ 600 هزار تومان است.
تامین بودجه راه اندازی رستوران
در صورتی که بودجه فعلی شما برای راه اندازی رستوران مورد نظر خود کافی نیست، 3 راه پیش رو خواهید داشت!
- صرف نظر کردن از ویژگی های موردنظر و راه اندازی یک رستوران کوچکتر!
- پیدا کردن شریک مناسب (سخن نویسنده: واقعا کار دشواریه!!!)
- دریافت وام اشتغال آفرینی
نحوه دریافت وام رستوران (اشتغال آفرینی)
بر اساس قانون بودجه سال 1403 شما امکان استفاده از دو نوع وام برای تامین بودجه مورد نظر خودتان را دارید:
وام خود اشتغالی
مبلغ این وام تا سقف 150 میلیون تومان است که برای دریافت آن بایستی با به همراه داشتن مدارک شناسایی، تحصیلی و کارت پایان خدمت به دفاتر پلیس +10 مراجعه کرده و درخواست دریافت وام مهارت آموزی خود اشتغالی کنید.
وام کارآفرینی
مبلغ این وام تا سقف 4 میلیارد تومان است که برای ثبت درخواست می بایست ا به همراه داشتن مدارک شناسایی، تحصیلی، طرح کسب و کار و کارت پایان خدمت به دفاتر پلیس +10 مراجعه کرده و درخواست دریافت وام کارآفرینی کنید. توجه داشته باشید که بعد از ثبت، درخواست شما در کارگروه اشتغال استانداری مطرح و بررسی خواهد شد و در صورت موافقت به یکی از بانک های زیر جهت ادامه مراحل، ارجاع داده می شود.
- بانک ملی
- بانک صادرات
- بانک ملت
- بانک سپه
- بانک کشاورزی
- بانک مسکن
- بانک رفاه کارگران
- پست بانک
مرحله دوم – تعیین جامعه هدف و نوع رستوران
concept رستوران (کانسپت رستوران) ایده یا تم اصلی است که ماهیت رستوران شما را تعریف می کند. این موضوع از نوع مخاطبین و خدماتی که شما قصد ارائه آن را دارید نشأت خواهد گرفت برای مثال در صورتی که قصد دارید عمده مخاطبین شما دانشجویان باشند می بایست یک لوکیشن نزدیک به دانشگاه را انتخاب کنید، آیتم هایی با رنج قیمتی متوسط و پایین ارائه را در زمان کوتاهی ارائه کنید.
حال اگر قصد دارید یک رستوران سنتی با تم خانوادگی باشید معمولا باید سالن بزرگتری برای مجموعه خود در نظر گرفته و عمده میز هایتان به خاطر مهمانی های خانوادگی 4 و 8 نفره باشد. همچنین پیشنهاد می شود اگر در شهر های بزرگی نظیر تهران قصد راه اندازی یک رستوران خانوادگی را دارید، به موضوع طرح ترافیک و محدودیت عبور و مرور ماشین ها دقت کنید چرا که عمده خانواده ها با ماشین شخصی خود به رستوران ها مراجعه می کنند.
انواع رایج رستوران های عبارتند از:
در نظر داشته باشید که مراحل راه اندازی هر یک از این رستوران ها تقریبا یکسان است و تنها در برخی از جزئیات با یکدیگر متفاوت هستند، اما در صورتی که نوع رستوران خود را به طور قطعی انتخاب کردید نیز می توانید از مقالات زیر استفاده کنید.
راه اندازی کترینگ
برای راهاندازی کسبوکار کترینگ، ابتدا باید تصمیم بگیرید که چه نوع کترینگی را ارائه خواهید داد؛ مانند کترینگ مجالس، شرکتها، یا غذاهای روزمره. داشتن یک برنامه دقیق شامل انتخاب منوی مناسب، تهیه مواد اولیه باکیفیت، و استفاده از تجهیزات حرفهای ضروری است. همچنین، اخذ مجوزهای لازم و رعایت استانداردهای بهداشتی از مراحل مهم در شروع کار هستند. کارکنان با تجربه و تبلیغات مؤثر به جذب مشتریان و حفظ رضایت آنها کمک میکند.
مدیریت مالی و قیمتگذاری مناسب برای حفظ سودآوری اهمیت دارد. شما باید هزینههای خود را به دقت محاسبه کنید و مطمئن شوید که کیفیت خدمات با قیمتها همخوانی دارد. به علاوه، ایجاد شبکهای از مشتریان و ارائه تخفیفهای ویژه میتواند باعث توسعه سریعتر کسبوکار شود. برای جزئیات بیشتر میتوانید به مقاله راه اندازی کترینگ مراجعه کنید.
راه اندازی فست فود
راهاندازی یک کسبوکار فست فود شامل مراحل کلیدی است که به موفقیت شما کمک میکند. ابتدا باید مکان مناسبی را با توجه به میزان تردد و نیاز منطقه انتخاب کنید. تهیه تجهیزات اولیه مانند فر، سرخکن، و کانترهای مناسب برای آمادهسازی غذا ضروری است. همچنین، انتخاب منوی متناسب با سلیقهی مشتریان و ایجاد طرحهای جذاب برای تبلیغات از جمله نکات حیاتی است.
در ادامه، مدیریت بهینهی هزینهها و قیمتگذاری صحیح به شما کمک میکند که سوددهی داشته باشید. علاوه بر این، کیفیت مواد اولیه و سرعت سرویسدهی از عواملی هستند که باید در کسبوکار فستفود به آنها توجه ویژهای داشته باشید تا بتوانید مشتریان را جذب و رضایت آنها را حفظ کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد ریز هزینه های راه اندازی و مجوزهای فست فود میتوانید به مقاله راه اندازی فست فود مراجعه کنید.
مرحله سوم – انتخاب لوکیشن
حال با توجه به میزان بودجه، نوع رستوران و مشخصات مخاطبین هدف می توانید مکان مورد نیاز خود را برای راه اندازی مجموعه خود پیدا کنید. پیشنهاد می شود در صورتی که قصد اجاره یک یک مکان را دارید، قرارداد خود را به صورت 3 ساله و یا به شرط تمدید، تنظیم کنید. چرا که جا به جایی یک کسب و کار تاثیر به سزایی در از دست دادن مشتری های ثابت شما دارد! هنگام انتخاب فضای تجاری به این عوامل توجه کنید:
- دید و دسترسی رستوران: رستوران شما باید به راحتی برای مشتریان قابل مشاهده و دسترس باشد، چه برای افرادی که پیاده هستند و چه برای افرادی که با خودرو تردد میکنند. همچنین وجود محل مناسب برای پارک خودرو برای مشتریان میتواند بر راحتی آنها تأثیر بگذارد.
- جمعیتشناسی مشتریان: زمان بگذارید تا تحقیقات لازم را در مورد جمعیتشناسی منطقهای که مد نظر دارید انجام دهید. درک سن، سطح درآمد و ترجیحات مشتریان احتمالی به شما کمک میکند تا بفهمید آیا مفهوم رستوران شما با بازار هدف همخوانی دارد یا خیر.
- هزینههای نیروی کار در رستوران: مناطق مختلف دارای نرخهای دستمزد و قوانین کاری متفاوتی هستند که میتواند بر هزینههای نیروی کار تأثیر بگذارد.
- رقبا: به رستورانهای موجود در منطقه توجه کنید و مفهوم، منو، قیمتگذاری و محبوبیت آنها را ارزیابی کنید. بررسی کنید که آیا شکافی در بازار وجود دارد یا منطقه از نظر مفاهیم مشابه اشباع شده است. در حالی که رقابت میتواند سازنده باشد، زیاد بودن آن میتواند رشد رستوران شما را دشوار کند.
- مقررات محلی: هر شهر یا شهرستان قوانین خاصی دارد که تعیین میکند چه نوع کسبوکارهایی میتوانند در مناطق مختلف فعالیت کنند. با این مقررات آشنا شوید تا مطمئن شوید که رستوران شما با قوانین مطابقت دارد و در آینده با مشکلات قانونی مواجه نمیشود.
مرحله چهارم – شروع فرآیند اخذ مجوزها
نکته مهم بعدی برای راه اندازی یک رستوران، اخذ مجوزهای مورد نیاز آن است! اصلی ترین مجوزهای مورد نیاز شما شامل پروانه کسب اتحادیه، بهداشت و اماکن است. همچنین در صورتی که قصد ارائه خدمات دخانیاتی مانند قلیان را دارید باید در نظر داشته باشید که این کار تنها با دریافت مجوز مربوطه قابل انجام است!
همچنین قبل از تنظیم اجاره نامه حتما از شرایط مکانی لازم برای اخذ مجوز اطمینان حاصل کنید! برای مثال مساحت مورد نیاز برای دریافت مجوز رستوران عادی 80 متر مربع و برای رستوران سلف سرویس 100 متر مربع می باشد.
اقدام برای دریافت مجوز راه اندازی رستوران
مراجعه به اتحادیه: برای دریافت مجوزهای یک رستوران می بایست در ابتدا به اتحادیه مورد نظر خود مراجعه کرده و شرایط و فرم های مورد نیاز خود را دریافت کنید. برای مثال برای دریافت مجوز رستوران چلو کبابی باید به اتحادیه رستوران و چلوکبابی و سالن غذاخوری و برای دریافت مجوز کافه باید به اتحادیه صنف بستنی آبمیوه و کافی شاپ مراجعه کنید.
استفاده از درگاه ملی مجوزها: راه دیگر برای اطلاع از شرایط و دریافت مجوزهای لازم برای هر کسب و کاری، استفاده از درگاه ملی مجوزهای کشور است که می توانید با مراجعه به آن و جستجو نام کسب و کار خود، مراحل دریافت مجوز های مورد نیاز را به صورت تقریبا آنلاین انجام دهید.
در ادامه نمونه فرم مشخصات مورد نیاز برای دریافت مجوز فست فود را می توانید مشاهده کنید.
مرحله پنجم – طراحی منو
حال با توجه به ویژگی جامعه هدف و خدماتی که قصد ارائه آن را دارید می بایست شروع به طراحی منو مجموعه خود کنید. منو شما در واقع تعیین کننده تجهیرات و تعداد کارکنان شماست! پس با دقت و تحقیق اقدام به طراحی آن کنید و در نظر داشته باشید که این منو حداقل 6 ماه می بایست حفظ شود! پس تغییرات قیمت مواد اولیه و تورم در قیمت گذاری آیتم ها در نظر بگیرید.
منوی رستوران مهمترین بخش آن است و نقشی کلیدی در تجربه مشتری دارد. بنابراین، طراحی دقیق منویی که با مفهوم رستوران شما هماهنگ باشد و تجربهای مطلوب برای مهمانان فراهم کند، ضروری است. طراحی منو تنها به فهرست کردن غذاها محدود نمیشود؛ بلکه منو تعیینکننده تجهیزات لازم، مهارتهای مورد نیاز کارکنان و نوع مشتریانی است که جذب خواهید کرد. هنگام ساخت منو، باید عوامل مختلفی را در نظر بگیرید:
- چیدمان منو: منوی خود را به شکلی منطقی و خوانا سازماندهی کنید. به عواملی مانند ترتیب و سلسلهمراتب بصری توجه کنید. آیتمهای مشابه را گروهبندی کرده، از عناوین و زیرعناوین واضح استفاده کنید و از سبکها و اندازههای فونت قابل خواندن بهره ببرید.
- قیمتگذاری منو: با تحلیل دقیق هزینهها از جمله هزینههای مواد اولیه، نیروی کار و سربارها، ساختاری مناسب برای قیمتگذاری تعیین کنید.
- حاشیه سود: با نظارت دقیق بر هزینهها و قیمتگذاری، میتوانید اطمینان حاصل کنید که آیتمهای منو سود کافی برای پوشش هزینهها و رشد کسبوکار فراهم میکنند. حاشیه سود خود را با محاسبه درصد هزینه مواد غذایی و مقایسه آن با معیارهای صنعت تحلیل کنید.
- نگهداری مواد غذایی: نیازهای ذخیرهسازی هر آیتم و فضای موجود را در نظر بگیرید تا جریان کار آشپزخانه بهینه شود و ضایعات به حداقل برسد. برخی آیتمها ممکن است نیاز به نگهداری در دمای خاصی داشته باشند، در حالی که برخی دیگر باید جداگانه ذخیره شوند تا از آلودگی متقاطع جلوگیری شود.
- پیشبینی فروش: درک تقاضا برای آیتمهای مختلف و پیشبینی ترجیحات مشتریان میتواند به مدیریت بهتر موجودی کمک کند. با تحلیل دادههای فروش گذشته، تحقیقات بازار و در نظر گرفتن عواملی مانند فصل، روندهای محلی و بازخورد مشتری، منویی طراحی کنید که با پیشبینیهای فروش همخوانی داشته باشد.
همچنین پیشنهاد می شود برای قیمت گذاری آیتم ها، رقبای نزدیک خود را نیز بررسی کنید که برای اینکار می توانید از پروفایل آن ها در برنامه هایی نظیر اسنپ فود و یا سایت رستوران و منو دیجیتال آن ها استفاده کنید.
منو دیجیتال در واقع یک راه مناسب برای نمایش منو و بروزرسانی آن بدون نیاز به چاپ مجدد است که از این طریق مشتریان شما می توانند از هر جایی به منو و آیتم های لحظه ای شما دسترسی داشته باشند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت منو دیجیتال رایگان می توانید از این لینک استفاده کنید.
مرحله ششم- طراحی دکور و چیدمان رستوران
از لحظهای که مشتری وارد رستوران شما میشود تا زمانی که آنجا را ترک میکند، چیدمان فضای شما میتواند تأثیر عمیقی بر تجربه غذاخوری او بگذارد. یک چیدمان خوب میتواند به بهبود جریان خدمات، ایجاد فضایی راحت و دلپذیر، و حتی تأثیرگذاری بر درک مشتری از کیفیت غذا کمک کند. هنگام برنامهریزی چیدمان رستوران، دو بخش اصلی وجود دارد که باید روی آنها تمرکز کنید: بخش جلویی رستوران (front-of-house) و بخش پشتی رستوران (back-of-house).
چیدمان بخش جلویی رستوران
بخش جلویی شامل مناطقی است که برای مشتریان قابل مشاهده و دسترس هستند، از جمله سالن غذاخوری، بار، لابی و سرویسهای بهداشتی. چیدمانی که به خوبی طراحی شده باشد، فضایی دلپذیر و کارآمد ایجاد میکند که باعث جریان روان تردد، حداکثر استفاده از ظرفیت نشستن و محیطی راحت برای مهمانان میشود. برای رسیدن به این چیدمان، عوامل زیر را در نظر بگیرید:
- ظرفیت نشستن: اطمینان حاصل کنید که رستوران شما بر اساس اندازه سالن و نوع خدمات، ظرفیت کافی برای پذیرایی از تعداد مهمانانی که انتظار دارید دارد. برخی رستورانها ترجیح میدهند با حداکثر کردن تعداد صندلیها، درآمد خود را افزایش دهند، در حالی که برخی دیگر به چیدمانهای فراختر برای تجربهای آرامتر تمرکز میکنند.
- مبلمان: مبلمانی که انتخاب میکنید باید برای مهمانان راحت باشد و با سبک کلی رستوران شما هماهنگ باشد. به سبک، جنس و دوام مبلمان توجه کنید تا مطمئن شوید که در برابر استفاده روزانه در محیط تجاری مقاومت دارد.
- فضا و دکور: فضا و دکور بخش جلویی نقشی حیاتی در ایجاد محیطی دلپذیر و جذاب برای مهمانان دارد. با استفاده از نورپردازی مناسب، ترکیب رنگها، آثار هنری و موسیقی میتوانید تجربه غذاخوری را بهبود ببخشید و فضایی هماهنگ و دلنشین ایجاد کنید. به جزئیاتی مانند تنظیمات میز، تزیینات دیواری و حتی گیاهان توجه کنید تا به طراوت و جذابیت بصری فضا اضافه شود.
- نظافتپذیری: در محیط رستوران ریختن غذا و کثیفیها اجتنابناپذیر است. بنابراین، انتخاب مواد و سطوحی که به راحتی قابل تمیز کردن و نگهداری هستند، بسیار مهم است. از مبلمان و کفپوشهای مقاوم در برابر لکه و بادوام، مانند لمینت یا وینیل، استفاده کنید.
- حرکتپذیری: کارکنان شما باید بتوانند به طور کارآمد در هنگام خدماتدهی به مهمانان حرکت کنند، بنابراین چیدمان باید مسیرهای واضحی برای سرورها بین میزها و آشپزخانه فراهم کند. همچنین، به محل قرارگیری ایستگاههای خدماتی مانند ایستگاههای نوشیدنی یا دسر توجه کنید تا از ازدحام جلوگیری شود.
چیدمان بخش پشتی رستوران
بخش پشتی شامل مناطقی است که مشتریان نمیبینند، مانند آشپزخانه، انبارها و فضاهای کاری کارکنان. چیدمان این بخش برای عملکرد روان و کارآمد حیاتی است. در هنگام طراحی چیدمان این قسمت، به وظایف مختلف آن توجه کنید:
- شستشوی ظروف: فضای کافی برای بخش شستشوی ظروف در نظر بگیرید. این بخش باید شامل ماشین ظرفشویی، سینک شستشوی دستی، فضای کافی برای قفسههای ظروف و قفسهبندی برای ظروف تمیز باشد. همچنین، به جریان ظروف کثیف و تمیز توجه کنید تا از آلودگی متقاطع جلوگیری شود.
- انبار خشک و سرد: انبارهای خشک باید تمیز، منظم و به راحتی در دسترس باشند تا مدیریت موجودی و چرخش کالاها آسان باشد. انبارهای سرد مانند یخچال و فریزر باید به گونهای قرار گیرند که فاصله مواد غذایی از انبار تا مناطق آمادهسازی به حداقل برسد.
- آمادهسازی غذا: طراحی یک فضای کارآمد برای آمادهسازی غذا شامل توجه به جریان مواد اولیه، تجهیزات و کارکنان است. این بخش باید شامل فضای کافی برای پیشخوانها، تختههای برش، سینکها و محلی برای نگهداری وسایل و تجهیزات باشد. قرار دادن مناطق آمادهسازی نزدیک به انبار سرد و خشک به سادهسازی جریان کار و کاهش حرکتهای غیرضروری کمک میکند.
- پخت و پز: این بخش باید نیازهای تجهیزات آشپزی رستوران شما مانند اجاقها، گریلها و سرخکنها را پوشش دهد. هنگام طراحی چیدمان این بخش به تهویه و الزامات ایمنی آتش توجه کنید، زیرا سیستمهای تهویه مناسب باید برای حذف گرما، دود و بوی پختوپز از آشپزخانه وجود داشته باشد.
- خدماتدهی: این بخش باید به خدماتدهی سریع و کارآمد کمک کند و اطمینان حاصل کند که بشقابهای آماده به درستی سازماندهی شوند. این بخش باید مجهز به پیشخوان، تجهیزات گرمکن و فضایی برای نگهداری بشقابها، ظروف و تزیینات باشد.
مرحله هفتم- خرید تجهیزات
حال که آیتم های منو خود را تعیین کردید می توانید وسایل مورد نیاز جهت آماده سازی این غذاها را تهیه کنید. حتما برای انجام این مرحله از یک شخص آشنا کمک بگیرید و در ابتدا از خرید اجناس بیش از حد گران و یا بیش از حد ارزان خودداری کنید.
از جمله مهمترین تجهیزات لازم برای راهاندازی رستوران میتوان به دیگ خورشتپز صنعتی، ترولی رستورانی، کباب پز گریل صنعتی، سیخ استیل کباب، سیخ استیل رستورانی، انواع یخساز، کباب پز ریلی اتوماتیک، یخچال و فریزر، اجاق گاز، فر، ماشین ظرفشویی، سرخکن و ادوات سرو غذا مثل قاشق و چنگال اشاره کرد. البته این موارد تماما به منوی مجموعه شما بستگی داشته و متغیر است.
امروزه برندهای مطرح فراوانی این نوع محصولات را تولید میکنند که میتوان از آنها خرید کرد. دقت داشته باشید تمام این کالاها به قیمت بازار نزدیک باشند. از خرید محصولاتی که بیش از حد قیمت پایینی دارند، صرف نظر کنید؛ زیرا احتمال تقلبی و نامرغوب بودن آنها وجود دارد. برجستهترین محصولات عرضه شده به بازار را با هم مقایسه کنید و با مزایا و معایب هر یک آشنا شوید. در نهایت یکی از محصولات را انتخاب کنید و برای رستوران تهیه نمایید.
توضیحات بیشتر در خصوص خرید تجهیزات قبلا در این پاراگراف ارائه شده است.
مرحله هشتم- استخدام کارکنان
چالش بعدی برای افتتاح یک رستوران، استخدام کارکنان است. هر مجموعه غذای به طور معمول می تواند از دو سیاست برای استخدام کارکنان استفاده کند:
1- استخدام نیروی ماهر: نیروی ماهر به نیرویی گفته می شود که از تجربه و تخصص لازم برخوردار بوده و توانایی مقابله با پیک و چالش های پیش بینی نشده را دارد؛ این نیروها معمولا رنج حقوقی بالاتری دارند اما به نسبت از بازدهی مطلوبی نیز برخوردار هستند.
2- استخدام نیروی مبتدی: این قشر از کارکنان معمولا تخصص و مهارت لازم را نداشته و نیاز به آموزش و صرف وقتی بیشتری دارند و از همین رو از رنج حقوقی کمتری برخوردار هستند.
نکته: لازمه استخدام نیروی مبتدی و آموزش آن، وجود یک نیروی ماهر بوده که توانایی آموزش و مدیریت سایر نیروها را داشته باشد!
نکته مهمی که در خصوص استخدام کارکنان باید بدانید، نسبت حقوق کارکنان به فروش مجموعه است! باید بدانید که حقوق کارکنان در واقع مستقیم از درآمد رستوران خرج خواهد شد و همواره نیاز به مراقبت و توجه ویژه ای دارد. به طور معمول یک رستوران در 3 الی 6 ماهه اول فعالیت خود می تواند 20 الی 25 درصد فروش کل خود را به حقوق کارکنان اختصاص دهد و بعد از 6 تا 12 ماه این رقم باید به 10 الی 15 درصد کاهش بیابد! در غیر این صورت با مشکلات جدی و حتی ورشکتگی رو به رو خواهد شد!
مرحله نهم- تبلیغات
یکی از کارهای اساسی برای افتتاح یک رستوران موفق، اطلاع رسانی و تبلیغات است. تبلیغات موفق باعث ایجاد هیجان در مورد برند شما شده و مشتریان را به سمت خرید از مجموعه شما ترغیب می کند. در ادامه لیستی از روش های رایج برای تبلیغات رستوران را معرفی می کنیم.
- ایجاد وب سایت: وب سایت رستوران شما باید به راحتی قابل دسترس باشد و طراحی آن نشان دهنده برند شما باشد. اطلاعات اولیه مانند آدرس، شماره تلفن، ساعات کاری و منو را در آن بگنجانید. در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در مورد راه اندازی یک سایت تخصصی رایگان برای رستورانتان می توانید از صفحه سایت رستوران منوباز استفاده کنید.
- ثبت در نقشه های آنلاین: رستوران خود را در پلتفرم های نقشه آنلاین مثل google map، نشان، بلد و… ثبت کنید تا پیداکردن و دسترسی مشتریان به رستوران شما آسان باشد. مهمانان همچنین می توانند پس از بازدید، نظرات خود را ارسال کنند که این امر اعتبار و جذابیت شما را افزایش می دهد.
- استفاده از شبکه های اجتماعی: حضور در شبکه های اجتماعی برای رستوران های امروزی ضروری است. به عبارت دیگر استفاده از شبکه های اجتماعی مثل اینستاگرام و توییتر به شما در جذب مخاطبین جدید کمک حائز اهمیتی می کند. همچنین از این طریق می توانید مشتریان خود را از کد های تخفیف و یا مراسماتی که در رستوران شما برگزار می شود، مطلع سازید.
- ارائه پیشنهادات ویژه به مشتریان جدید و قدیمی: شما می توانید با ارائه یک آیتم ویژه مانند نوشیدنی رایگان به مشتریان جدید و یا اعطا کد تخفیف به مشتریان قدیمی گامی موثر در افزایش درآمد مجموعه بردارید.
- جشن افتتاحیه: با برگزاری جشن افتتاحیه، هیجان را برای رستوران جدید خود ایجاد کنید. رویدادهای ویژه ای مانند تست منو، دعوت از هنرمندان و یا فعالان صفحات مجازی مرتبط، موسیقی زنده یا کلاس های آشپزی نیز راهی عالی برای جلب توجه هستند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید از صفحه بازاریابی رستوران استفاده کنید.
مرحله دهم- مراسم افتتاحیه
- افتتاحیه محدود (Soft Opening) یک تمرین اولیه برای آمادهسازی رستوران شما پیش از افتتاحیه رسمی است. شما میتوانید تعداد محدودی از مهمانان مانند دوستان، خانواده یا آشنایان کارکنان خود را دعوت کنید. در برنامهریزی این رویداد، به استراتژیهای مختلف افتتاحیه محدود توجه کنید:
- منوی آزمایشی: یک منوی نمونه با تعداد محدودی از گزینهها ارائه دهید. این کار فشار روی کارکنان جدید را کاهش میدهد و مشتریان را ترغیب میکند تا برای تجربه کامل منو بازگردند.
- ساعات کاری محدود: در نظر بگیرید که در روزهای ابتدایی فعالیت خود، با برنامهای محدود کار کنید.
- رویداد معرفی: یک ساعت خوشی با عنوان “نگاهی اولیه” برگزار کنید و برخی از آیتمهای منو و نوشیدنیهای اختصاصی خود را ارائه دهید.
- شب دوستان و خانواده: برای ایجاد محیطی دوستانه و بدون استرس، دوستان و خانواده خود را به افتتاحیه محدود دعوت کنید و از آن برای آمادهسازی خود برای افتتاحیه رسمی بهره ببرید.
- شب خانهها و کسبوکارهای محلی: با دعوت از همسایگان و کسبوکارهای نزدیک به افتتاحیه محدود، طرفداران محلی جذب کرده و افتخار اجتماعی ایجاد کنید
راهاندازی رستوران کوچک: چالشها و فرصتها
اگر به فکر راهاندازی رستوران کوچک هستید، باید بدانید مشکلات و چالشهای زیادی سر راهتان قرار دارد. بنابراین، نسبت به امور با دید منطقی پیش بروید و صبر زیادی داشته باشید تا در نهایت به خواسته خود برسید. از جمله چالشهایی برای رستوران کوچک، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. مشکل در تامین مواد اولیه مرغوب
اگر در ابتدای مسیر برای راهاندازی رستوران باشید، ممکن است در تشخیص مواد اولیه باکیفیت دچار اشتباه شوید. مواد اولیه باکیفیت یکی از مهمترین مواردی است که مشتریان را به سوی رستوران شما جذب میکند. همچنین محصولات تازه و باکیفیت بر روی مزه و طعم غذا تاثیرگذار است. بنابراین، اگر درتامین مواد اولیه باکیفیت دچار مشکل شدید، باید از فردی متخصص در این زمینه کمک بگیرید. همچنین حتما در ماه یک روز را به گشت و گذار در بازارهای مربوطه برای مثال بازار انبار نفت در شهر تهران، اختصاص دهید و برندهای مختلف را تست کرده و از قیمت گذاری های جدید مطلع شوید.
البته در نظر داشته باشید که مجموعه های مختلفی نیز وجود دارد که مواد مورد نیاز شما را تهیه و درب مجموعه به شما تحویل خواهند داد. طبیعتا قیمت گذاری این مجموعه ها بیشتر از بازارهایی مانند انبار نفت خواهد بود اما در صورتی که با مشکل رفت و آمد و کمبود زمان مواجه هستید، می توانید از این مجموعه ها کمک بگیرید.
2. کنترل قیمت منوها
افزایش قیمت غذاهای موجود در منو برای هیچکس خوشایند نیست. به یقین هنگامی که مشتریان افزایش قیمت غذا را نسبت به دفعات قبل میبینند، از سفارش غذا خودداری میکنند یا دلسرد میشوند. گاهی اوقات به دلیل تورم و افزایش قیمت مواد اولیه، چارهای جز افزایش قیمت نیست. بنابراین، هنگام تاسیس رستوران توانایی کنترل قیمت یکی دیگر از مهارتهای لازم برای راهاندازی رستوران است.
3. مشکلات مرتبط با سرمایه رستورانداری
قطعا عده زیادی رویای داشتن یک رستوران را در سر میپرورانند، اما سرمایه کافی برای آن را ندارند. پرداخت تمام هزینهها برای داشتن یک رستوران گاهی به قدری پیچیده و سخت است که بسیاری از افراد از انجام آن پشیمان میشوند.
مدیریت هزینههای راهاندازی رستوران در سال ۱۴۰3: راهکارها و راهنماییها
در مورد هزینه راهاندازی رستوران 1403 دربخشهای قبل تا حدودی توضیح داده شد. اما راهکارها و راهنماییهایی وجود دارد که توسط آنها میتوان به مدیریت هزینهها پرداخت. در ادامه بخشی از این موارد را با هم بررسی میکنیم:
- سیاستهای کلی رستوران حتی قبل از راهاندازی آن باید توسط شما مشخص شود.
- هزینههای مالی را به طور کامل برآورد کرده و بودجه لازم را برای آنها را تخمین بزنید.
- برای انتخاب مکان رستوران تحقیقات محلی انجام داده و به بررسی رقبا بپردازید. باید ببینید چرا برخی رقبا در آن محله مشتریان زیادی نداشته و برخی دیگر همواره مشتری دارند.
- با وجود درنظر گرفتن بودجه و حقوق بیشتر برای پرسنل، تلاش کنید افراد مجرب و آموزشدیده را استخدام کنید تا مشکلات فراوانی به وجود نیاید.
- همیشه بودجهای را برای تبلیغات کنار گذاشته و برای جذب مشتری استفاده کنید. اینگونه میتوانید درآمد کسب و کارتان را افزایش دهید.
- پیش از پایان اعتبار هر یک از مجوزهای فوق برای تمدیدشان اقدام کنید تا مشمول جرایم و خطرات آن نشوید.
نکات قابل توجه برای راه اندازی رستوران بدون داشتن هیچ تجربه ای!
به طور معمول پیشنهاد می شود که قبل از راه اندازی یک مجموعه غذایی حداقل به مدت یک سال در این صنف فعالیت داشته باشید تا با نکات مدیریت و چالش های پیش رو آشنا شوید اما در صورتی که چنین قصدی ندارید پیشنهاد میکنیم که حتما یک مدیر داخلی قابل اعتماد و آشنا به مدیریت رستوران را استخدام کنید. در ویدیو زیر پیشنهاداتی برای افرادی که قصد راه اندازی یک رستوران بدون داشتن تجربه کافی را دارند، ارائه خواهیم کرد.
استراتژیهای موفق برای جذب مشتری در راهاندازی رستوران
برخی ترفندها و استراتژیهای بازاریابی در تبلیغ رستوران، شما را به قلههای موفقیت خواهد برد. مهمترین نکته برای جذب مشتری، تاثیر فضای مجازی است که نباید نادیده بگیرید. امروزه بسیاری از مردم بیشتر زمان خود را در دنیای مجازی سپری میکنند و این میتواند فرصتی مناسب برای تبلیغ رستوران شما باشد. با ایجاد صفحهای در شبکههای مجازی برای رستوران تبلیغ کنید. پیامکهای تبلیغاتی، ویدیو مارکتینگ، ایجاد یک وبسایت جذاب با محتواهای خلاقانه، سئوی اصولی و ایجاد باشگاه مشتریان از دیگر استراتژیهای مهم برای جذب مشتری در راهاندازی رستوران خواهد بود.
بهترین استراتژیها برای راهاندازی رستوران
نقش بازاریابی در راهاندازی و موفقیت رستوران
فهرستی از مزایای بازاریابی برای جذب مشتریان در زمان راهاندازی رستوران ارائه شده که به شرح زیر است. این موارد را همیشه به یاد داشته باشید و آنها را از دست ندهید:
- مشتریان خیلی راحت میتوانند نظرات و انتقادات خود را با شما در صفحات مجازی مطرح کنند. شاید مشاهده نظرات منفی در روزهای اول انرژی شما را از بین ببرد و یا دلسردکننده به نظر برسد، اما بعدها متوجه میشوید همین نظرات منفی شما را به جایگاههای بهتری میرساند.
- در گذشته رستورانها هزینههای اضافی برای بازاریابی پرداخت میکردند. عدم امکانات و فناوریهای بهروز مهمترین دلیل هزینههای اضافی بود. این در حالیست که به دلیل وجود فناوریهای نوین، میزان هزینههای بازاریابی برای کسب و کار کاهش یافته است.
- به وسیله مارکتینگ میتوانید خدمات خود را بسیار بهتر به تصویر بکشید. مشتریان با مشاهدهی غذاها و خدمات مشتری، جذب رستوران میشوند و با همین ترفند کسب و کارتان بهبود مییابد.
- در نهایت باید گفت دیجیتال مارکتینگ به افزایش فروش شما در رستوران کمک ویژهای خواهد کرد.
تجربهی موفقیتآمیز: راهاندازی و مدیریت رستوران با موفقیت
در بخشهای قبل به تمام نکات راهاندازی رستوران اشاره کردیم و امیدواریم تصمیم قطعی خود را برای انجام این کار گرفته باشید. البته استراتژیها و ترفندهای دیگری نیز میتواند کسب و کار شما را بهبود دهد و به موفقیت برساند. اگر به عنوان مدیر یک رستوران از این ترفندها آگاه هستید، لازم است نسبت به یادگیری و بهکارگیری آنها اقدام کنید.
سوالات متداول
چگونه یک رستوران کوچک راه اندازی کنم؟
آیا رستوران داری، کسب و کار خوبی است؟
طبق آمارهای رسمی، 60 درصد رستورانهای نوپا در عرض یک سال و 80 درصد آنها در طول پنج سال اول با شکست مواجه میشوند. این در حالی است که افتتاح یک رستوران تنها هزینههایی مانند یافتن و اجاره فضا، بازسازی مکان، خرید تجهیزات و پرداخت حقوق کارکنان را پیش از شروع کار در بر دارد.
اما نکته مهم این است که در صورت داشتن تخصصی و تجربه کافی، راه اندازی رستوران یا کافه می تواند شغل پر سودی برای شما باشد! به طور میانگین سود ناخالص یک رستوران در حدود 60 الی 300 درصد خواهد بود!
4 پاسخ
سلام خیلی ممنون از سایتتون خیلی کمکم کرد
فقط یه نکته ای
هزینه راه اندازی رستوران در سال ۱۴۰۳ چه قدره حدودا؟
سلام محمد جان، خیلی خوشحالیم ک این اطلاعات تونسته برات مفید باشه
توی مقاله تا جایی که شده سعی کردیم اعداد و ارقام رو بیان کنیم مثل نسبت میزان حقوق کارکنان و…
اما اگه عدد دقیق میخوای باید بهت بگم که این کار نشدنیه! چون اولا انواع خیلی مختلفی از رستوران داریم که زمین تا اسمون هزینه هاشون با هم فرق میکنه وحتی اگرم این موضوع رو فاکتور بگیریم باز مکان و نحوه فعالیتت باز هم خیلی تاثیر داره
اما برای اینکه یه خورده بیشتر با این قضیه حس بگیری سعی میکنم توضیحات بیشتری در موردش بهت بگم
در مورد هزینه لوکیشن اگر فرض رو بر این بزاریم که تو یک رستوران با قابلیت سرو غذا در داخل مجموعه میخوای بزنی که حدودا قابلیت پذیرایی از 40 نفر رو داشته باشه با توجه به آشپزخونه و … تو به یک فضای حدودا 100 الی 150 متر مربعی نیاز داری که در حال حاضر حدودا هزینه تهیه این ملک در بَر چهار راه ولیعصر تهران 1 میلیارد پیش و 250 میلیون تومان اجارست! البته باید در نظر داشته باشی که لوکیشن چون مرکزی ترین نقطه تهرانه خب گرونه و تو هر چه قدر به سمت خیابون های فرعی بری یا منطقه مورد نظرتو عوض کنی این هزینه تغییر میکنه تا جایی که هزینه اجاره یه چنین لوکیشنی در جنوب تهران ممکنه به 300 میلیون پیش و 50 تومن اجاره هم برسه که بازم میگم قیمت ها ثابت نیست و واقعا بسته به شرایط میتونه خیلی متفاوت باشه
در مورد جواز گرفتن هم باز باید بگم خیلی بستگی داره! خود جواز هزینه زیادی نداره چیزی تو حدود 2 تا 5 تومن اما چیزی که ممکنه هزینشو ببره بالا نیازمندی هاشه! یعنی اگه ملک شما برق یا گاز مناسب نداشته باشه خب هزینه ایجادش رو هم باید در نظر بگیری یا برای مثال آشپزخونه شما حتما باید سرامیک سفید باشه که اگه لوکیشن انتخابی شما اینو نداره باید هزینشو در نظر بگیری
در خصوص دکور هم فک نکنم باز کسی بتونه یه عدد بهت بده، کاملا به سبک و کم و کیفی که میخوای اجرا کنی داره اما معمولا اینطوریه که برای جاهای کوچیک (تا 100 متر) این هزینه میتونه بین 50 تا 200 میلیون تومان باشه و برای جاهای لوکس می تونه بین 600 میلیون تا چندین میلیارد باشه!
در مورد خرید تجهیزات هم فک نمیکنم نیاز باشه اینو بگم که کامل بستگی داره و این حرفا ولی حدودا از 100 تومن شروع میشه برای یه فست فود معمولی برای مثال اگه بخوای کافی شاپ بزنی فقط بین 150 تا 400 میلیون تومان هزینه دستگاه اسپرسو میشه (تازه بیشتر هم ممکنه بشه)
و در نهایت برای استخدام نیرو هم بستگی داره تو چند نفر رو بخوای استخدام کنی که یه سری توضیحات تو این بخش از مقاله گفتم
https://www.menobuzz.com/blog/education/setting-up-a-restaurant/#seno-set-mo
تازه علاوه بر تمامی این موارد باید در نظر داشته باشی که تو همیشه باید یه سرمایه در گردش داشته باشی که باهاش مواد اولیه و… بخری
و به عنوان نکته آخر تجربه نشون داده که معمولا برای راه اندازی یک رستوران باید امادگی اینو داشته باشی که بین 3 تا 6 ماه اول رو از جیب سرمایه کنی و خیلی رو درآمد رستوران حساب باز نکنی!
امیدوارم این اطلاعات بهت کمک کنه
سلام
من میخوام یه کترینگ راه اندازی کنم امکانش هست در خصوص هزینه جا و تجهیزاتی که باید تهیه کنم راهنماییم کنید؟
سلام امیررضا جان
برات آرزوی موفقیت میکنیم
در خصوص سوالی که کردی حتما مقاله راه اندازی کترینگ ما رو بخون
توش کامل در مورد هزینه هایی مثل اجاره و تجهیزات با مثال واقعی حرف زدیم و حتی تجهیزات رو با جزئیات کامل و عکس هم برات گذاشتیم.